Virtual Macedonia Forums  

Go Back   Virtual Macedonia Forums > Science and Art > Мистерии
Blogs FAQ Community Calendar

Notices

Мистерии Discussions mysteries and all about unexplained.

Reply
 
LinkBack Thread Tools
Old 11-03-2010, 10:52   #1 (permalink) Top
aha
Ведрата страна на животот
 
aha's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Возраст: 34
Posts: 10,281
Pictures: 1
Blog Entries: 13
Agreed: 145
Agreed 65 Times in 63 Posts
Default Емоционална интелигенција

Дали влијае на вашиот живот?
Можете ли да ги контролирате своите чувства така што ќе ви помогнат да постигнете успех?Имате ли емоционална интелигенција за успех?
Што е всушност емоционална инетлигенција?

ЕИ или EQ подразбира способност за препознавање ,сфаќање и управување со сопствените и туѓите емоцииТоа значи како во нашата околина преку нашиот разум и однесување би ги совладувале ситуациите во наша корист.

Чувствата се составен дел од секој и без разлика дали се изразени преку радост ,среќа ,лутина ,бес тие се тука и влијаат на нас.Исто е и при сонувањето,и таму се разбудуваат чусвтва на среќа ,лутина и сл.

Значи тие се присутни и подобро e да ги запознаеме и да ги користиме ,бидејќи би не преплавиле и влијаеле на нашите одлуки.

Кога детето доаѓа дома со единица лути сте дека не учело туку времето го поминувало со видео игри...или кога ненадејно влетува кола гневни сте и бесни бидејќи ќе се удри во вас.И сега е прашањето дали би го натепале детето или удриле возачот за да ги демоснтрирате вашите чувства или би ги контролирале!?

Емоционалната интелигенција се развива низ 4 состојби:
1.Самосвесност (запознавање на сопствените емоции)
2.Самоконтрола (нивна контрола)
3.Општествената совест (препознавање на туѓите емоции)
4.Управување со нив.

Значи чувствата како пропратен дел од нас имаат огромни можности да влијаат па затоа важно би било да се скротат,спријателат со нас,да ги водиме и сакаме.Тоа значи да ги претвориме во наш сојузник.


И успеваме во тоа?
__________________
SMILE! It`s free therapy!

aha is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
Old 12-03-2010, 20:30   #2 (permalink) Top
Lux et veritas.
 
No_One's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Во неговите прегратки.
Возраст: 44
Posts: 16,308
Blog Entries: 46
Agreed: 28
Agreed 35 Times in 28 Posts
Default

Исклучително висока. Само што треба многу време, стрпливост, воља и желба за да се достигне таа висина.
__________________
The fascination of shooting as a sport depends almost wholly on whether you are at the right or wrong end of the gun.
No_One is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
Old 23-12-2010, 01:05   #3 (permalink) Top
Duh
Форум тинејџер
 
Duh's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Скопје
Posts: 113
Agreed: 0
Agreed 0 Times in 0 Posts
Default

Само главата секогаш горе, не мисли туку чувствувај, пушти самото да излезе, било говор или дело. Use the Force!
__________________
The meaning of life is to face the fear with maximum consciousness
Duh is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
Old 08-11-2012, 22:31   #4 (permalink) Top
Пријателот на ЦХ
 
pero bravarot's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 190
Agreed: 0
Agreed 0 Times in 0 Posts
Default

__________________
Da kupuvame Dab,da se pozlatime.
pero bravarot is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
Old 09-11-2012, 17:09   #5 (permalink) Top
Пријателот на ЦХ
 
pero bravarot's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 190
Agreed: 0
Agreed 0 Times in 0 Posts
Default

ЕМОЦИОНАЛНА ИНТЕЛЕГЕНЦИЈА од Лидија Самарџиоска, психолог - http://www.e-pedagog.com/dokumenti/s...ija_Lidija.pdf

Quote:
секој може да се налути - тоа е лесно. Но, да се налутиш на вистинската личност со доволна силина, во вистинскиот момент, заради вистинска причина и на добар начин - тоа не е лесно
- Аристотел
__________________
Da kupuvame Dab,da se pozlatime.
pero bravarot is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
Old 09-11-2012, 17:10   #6 (permalink) Top
Пријателот на ЦХ
 
pero bravarot's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 190
Agreed: 0
Agreed 0 Times in 0 Posts
Default

директорот што прочита што е ЕИ - http://vimeo.com/4780205 како и да е корисно четиво,сигурно чарли му бил на курсои

можеби гравитацијата да е помала народ би имал поведра насмевка,нема да им тежат толку туѓите товари,сопствените и така не ги осеќаат,јасно освен ако не ги набилдале во некоја од скотските теретани ко хардрок,метропол,силекс,мнт,мусандра итн. бар таму трениравме во мое време,сега претпоставувам од тогашните остана жилава само проширената менада,затоа избегнувајте ќумези ако сакате да сте урамнотежени ко личности чии емоции нема да треба да се стимулираат вештачки а чија интелигенција ќе се потпира на увереност дека во се може да се најде светлината доколку таа и се бара,бар чоек да има таква намера,како велат прво посакај тоа е пола дело чија завршница е само негова материјализација,колку и истото да не е совршено според постојни ил некогашни стандарди,се додека е кретивен момент чиј мотив е позитивен допринос во одреден матрикс,заедница,круг итн. ко што се и моиве писанија есенва,бар така гледам на нив и нивната недоносенот ко неразработена и доработена порака која е истурена ко извор од карпа наместо водоводна славина!
понекогаш најинтелигетно е човек и кога е облачно да најде начин како да им се радува на облаците,пример секој дожд го мие вишокот неправда пр. од автомобилите кон природата кои ненадоместливо за еден час согоруваат количество кислород колку чоек за сиот свој живот,та ако немате ни кола сметајте се за благословени кои ретко имаат прилика да го уништуваат светот кој им е оставен во наследство,затоа возете точак што почесто ем останувате во форма ем се чувствувате еколошки свесно а дополнително можете да ја чуете и намирисате околината изворно...

__________________
Da kupuvame Dab,da se pozlatime.
pero bravarot is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
Old 12-11-2012, 12:11   #7 (permalink) Top
Пријателот на ЦХ
 
pero bravarot's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 190
Agreed: 0
Agreed 0 Times in 0 Posts
Default

досега наједноставно објаснето колку има улога емоционалната интелигенција во еден живот е објаснето во следниов текст,камо и политичарите читај економистите да имаа реално чувство за емпатија,може попредани ќе беа на повикот кој го имаат ил добиле,може ко такви народецот та и комшиите би ги разбрале сесрдно макар овие биле скроз на скроз духовни осакатени!

она болдираното во цитатот видено теолошки во Православието е познато под терминот Униние кое може да дојде во различна форма но на крај посекако може да предизвика рамнодушност кај човека во однос на се одоколу,што може единствено е во ред доколку тоа(како таква состојба) е вперено кон гревот(како милениче во нашиот живот),односно пластично речено да му е сеисто на човека дали се насладувал со индијанки,локум или чајно пециво налик ќе се навикнува да има пристап како: нема да се возбудувам доколку омилените парчиња од сластољубие,среброљубие и славољубие не ми се при рака а како би останал слободна индивидуа односно никогаш да не дозволам да завладејат со мене или некако да им паднам на колена,што всушност и ја осакатува душата на човека т.е. прави од него духовен инвалид способен само за себезадоволување,што за жал либералниов индивидуализам во кој живееме денес односно е на цена во последниве времиња го велича ко неодминлив култ на денешницата,за кој тешко се најдвид лесни лекарства пр. http://kojekoj.blog.com.mk/node/240956

Quote:
Orthodox Alexithymia

David Hume once famously argued that "Reason is, and ought only to be the slave of the passions." What is interesting about that claim is that, particularly in the area of virtue and morality, modern psychological science has proven Hume to be right. And I wonder, what are the implications for theology?

To be sure, Hume stated his case too strongly. Reason isn't necessarily the slave of the passions. And we don't think it ought to be all of the time. But modern research has shown that cognition and emotion are interwoven systems, with emotion often taking the lead in helping us think correctly and virtuously.

This is a bit different from how the Greeks viewed the situation. For the Greeks emotion was error-prone and wild. Consequently, the wise person would use reason to subdue, tame, and guide the emotions. Thus the vision of the detached, cool, and cerebral philosopher.

We now know that the Greeks got this wrong. When emotion is decoupled from reason we have something that looks like sociopathy. At the very least reason needs emotion to do its work properly. I'm thinking here of work done with persons with damage to the ventromedial prefrontal cortex. People with damage to this area of the brain have trouble connecting emotion to how they make decisions or plans. Because of this these individuals can make long pro versus con lists but never reach a final decision. Cognitively these individuals have the ability to plan, and in great detail. But without emotion the cognitive system doesn't care about one outcome over others. And this caring, this emotional attachment, seems to be what breaks the rational stalemate and terminates the chain of calculation. In this reason is functioning as the servant, if not the slave, of the passions. It's as if Reason is saying to the Emotions, "Hey, I'll do all the calculation and accounting, but at the end of the day you're going to have to tell me what we really care about."

It is as Hume once provocatively argued. He said, "'Tis not contrary to reason to prefer the destruction of the whole world to the scratching of my finger." There is nothing unreasonable or illogical in preferring scratching your finger over preventing the destruction of the whole world. Yes, such a choice is monstrous and evil, but it's not illogical. The monstrosity goes to the issue of caring and emotion. What is broken in preferring scratching your finger over preventing the destruction of the world isn't reason, but emotion.

What does this have to do with theology?

Simply this. When theology and doctrine become separated from emotion we end up with something dysfunctional and even monstrous. A theology or doctrinal system that has become decoupled from emotion is going to look emotionally stunted and even inhuman.

What I'm describing here might be captured by the tag "orthodox alexithymia." By "orthodox" I mean the intellectual pursuit of right belief. And by "alexithymia" I mean someone who is, theologically speaking, emotionally and socially deaf and dumb. Even theologically sociopathic.

(Alexithymia--etymologically "without words for emotions"--is a symptom characteristic of individuals who have difficulty understanding their own and others' emotions. You can think of alexithymia as being the opposite of what is called emotional intelligence.)

Orthodox alexithymia is produced when the intellectual facets of Christian theology, in the pursuit of correct and right belief, become decoupled from emotion, empathy, and fellow-feeling. Orthodox alexithymics are like patients with ventromedial prefrontal cortex brain damage. Their reasoning may be sophisticated and internally consistent but it is disconnected from human emotion. And without Christ-shaped caring to guide the chain of calculation we wind up with the theological equivalent of preferring to scratch a doctrinal finger over preventing destruction of the whole world. Logically and doctrinally such preferences can be justified. They are not "contrary to reason." But they are inhuman and monstrous. Emotion, not reason, is what has gone missing.

(In my opinion, hard-core, double-predestination Calvinism looks just like this. An icy, monstrous and alexithymic theology.)

In their defense, the orthodox alexithymics will emphasize the view of the Greeks: reason must tame the passions. We cannot discern the will of God if we allow our feelings to get in the way. Emotions are temptations. Therefore we must make our feelings submit to reason. Reason leads you toward God. Emotion leads you away from God. So put your feelings to the side. If a chain of theological reasoning starts to horrify you then you must repress those feelings. Stuff that horror, swallow it.

But in light of what we now know about the relationship between cognition and emotion this Greek-inspired defense is sounding more and more hollow. And dangerous. A theology that is repressing the emotions, we suspect, just like in other spheres of life, is more rather than less likely to lead us astray.

Theology, as an activity of reason, might not want to be a slave of the passions, but it might want to partner with emotion much more closely.

http://experimentaltheology.blogspot...exithymia.html

...
__________________
Da kupuvame Dab,da se pozlatime.
pero bravarot is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
Old 15-11-2012, 10:32   #8 (permalink) Top
Пријателот на ЦХ
 
pero bravarot's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 190
Agreed: 0
Agreed 0 Times in 0 Posts
Default

главниот проблем со контрола и правилна артикулација на емоциите највероајтно се јавува околу секојдневната работа на луѓето,и најчесто како проблем заради притисокот за константен економски раст и глобално и локално,сите трчаат по златното теле постојано небаре ако имаат повеќе или ископаат повеќе алтани ќе бидат посреќни,во меѓувреме секојдневно закачуваат погубни навики та на крај кога нема да можат да ги сервисираат истите повеќе од јасно е дека паѓаат во депресија,и кога на тоа ќе се додаде ефектот на емоционална стаклена градина т.е. меѓу очајни луѓе и ведар чоек скиснува,јасно е дека еден од главните проблеми на современиево е постојниот мамонизам односно либералниов капитализам,и може немам најчиста совест за отворено да етикетирам и генерализирам во оваа насока,но можам да предупредам дека вакво опкружување не ет на арно по народецот,освен можеби по уличните песои и мачки со оглед дека се расфрламе со енормно количество остатоци од храна,50-50 е соодносот искористена-исфрлена на глобално ниво,што е повеќе од греота и грев-отно имајќи пред вид колку живеат гладни дури и сред овој век полн научно и материјално изобилие!

и иако секогаш ќе има на маса решенија во од за опстанок на постојниов систем http://www.workplacestrategiesformen...1&l2=198&d=198 што е добро и потребно,со оглед дека поретко сред ноќ огрева сонце (читај менува уредување), сепак не наседнувајте рефлексно на секаква предожба колку и истата да е слатко и шарено спакувана,мучнете троа глаите дали е истата за ваше добро!Quote:
The facts are, when we experience positive emotions such as happiness, appreciation, joy, peace, etc. It facilitates our brains ability to think quickly and clearly. When we are confident, optimistic, enthusiastic we not only perform at our best, we also get our best most creative ideas. http://www.byronstock.com/emotional-...-brain-common/
Marley - Rat Race + [1][2][3]
__________________
Da kupuvame Dab,da se pozlatime.
pero bravarot is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
ReplyPosting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 05:17.1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47