Virtual Macedonia Forums  

Go Back   Virtual Macedonia Forums > Macedonia > Macedonian cities
Blogs FAQ Community Calendar

Notices

Macedonian cities Skopje, Tetovo, Bitola, Ohrid, Struga, Kichevo, Debar, Veles, Shtip, Vinica, Berovo, Kochani, Radovish, Gostivar... All about Macedonia and their cities.

Reply
 
LinkBack Thread Tools
Old 14-02-2008, 12:45   #1 (permalink) Top
Emperor
 
Wonder's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: ћакедониЉа
Posts: 4,581
Blog Entries: 3
Agreed: 0
Agreed 17 Times in 16 Posts
Default —тари имиЬа на градовите

—ите градови во ћакедониЉа имале свои историски имиЬа.
јЉде да кажеме некои од тие имиЬа.
» кажете кое повеЭе име ви се свиГа на некои град.—тарото или новото?
≈ве Љас Эе почнам.
Ўтип првото име на градот бил јстибо.јстбо се викал во времето на државата ѕаЉониЉа.
¬о времето на ¬изантиЉа овоЉ град се викал —типион.
¬о времето на османлиската империЉа се викал »стиб.
» сега за конечно се вика Ўтип.
ћене од овие имиЬа ми се наЉвеЭе допаГа —типион.
 ажете и вие нешто за некоЉ град.
__________________
Plan for the worst, hope for the best
Wonder is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
Old 14-02-2008, 12:48   #2 (permalink) Top
Stay Thirsty My Friends!
 
BorisVM's Avatar
 
Join Date: Jun 2001
Location: Skopje, Macedonia.
¬озраст: 38
Posts: 27,125
Pictures: 4
Blog Entries: 1
Agreed: 0
Agreed 12 Times in 12 Posts
Send a message via ICQ to BorisVM Send a message via AIM to BorisVM Send a message via MSN to BorisVM Send a message via Yahoo to BorisVM
Default

Tetovo - Kalkandele.
__________________
Everyone has talent. What is rare is the courage to follow the talent to the dark place where it leads.
BorisVM is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
Old 15-02-2008, 08:37   #3 (permalink) Top
Skopjanka
 
licno taa's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: tuka, Macedonia.
¬озраст: 51
Posts: 1,812
Pictures: 3
Blog Entries: 8
Agreed: 2
Agreed 1 Time in 1 Post
Send a message via Yahoo to licno taa
Default

—овремениот ќхрид е наследник на античкиот Ћихнидос (Lychnidos).
__________________
«ошто мора да се сака ретко, за да се сака многу

licno taa is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
Old 15-02-2008, 08:45   #4 (permalink) Top
‘орумски пензионер
 
ƒеЉан's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: Ќеготино, ћакедониЉа
¬озраст: 34
Posts: 4,535
Agreed: 0
Agreed 0 Times in 0 Posts
Send a message via Skype™ to ƒеЉан
Default

Ќеготино - јнтигонеа (јнтигона)
__________________
"£ас не познавам друг народ коЉ повеЭе страдал од предавствата на своите синови - изроди како македонскиот"
ѕа како што би рекле во источна јфрика: harambee!
ƒеЉан is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
Old 15-02-2008, 09:40   #5 (permalink) Top
‘орумски пензионер
 
gorstak's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 7,861
Agreed: 0
Agreed 79 Times in 68 Posts
Default

Veles od titov veles :)
gorstak is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
Old 15-02-2008, 10:54   #6 (permalink) Top
Skopjanka
 
licno taa's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: tuka, Macedonia.
¬озраст: 51
Posts: 1,812
Pictures: 3
Blog Entries: 8
Agreed: 2
Agreed 1 Time in 1 Post
Send a message via Yahoo to licno taa
Default

Quote Originally Posted by: gorstak View Post
veles od titov veles :)
добар си

√радот ¬елес често го менувал името од ¬ила «ора, преку Нупурли до ¬елес (од 1946 до 1991 година градот го носеше името “итов ¬елес). ƒенешното име го добил во VII век со доаГаЬето на —ловените на Ѕалканот, од словенското ¬ Ћ≈— што значи Дв шумаУ (заради густите шуми што го опкружувале) што е поточна констатациЉа. Ќо некои слависти сметаат поради голите тревнати ридишта и реката ¬ардар местото го населувале сточари чиЉ словенски бог на стадата бил ¬елес.
__________________
«ошто мора да се сака ретко, за да се сака многу

licno taa is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
Old 15-02-2008, 11:07   #7 (permalink) Top
Emperor
 
Wonder's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: ћакедониЉа
Posts: 4,581
Blog Entries: 3
Agreed: 0
Agreed 17 Times in 16 Posts
Default

Ўто има веза оти ¬елес бил населуван од сточари.“оа било во антиката.ѕоминале многу векови од создаваЬето на ¬елес,луГето се образувале,правеле трговиЉа,растела интелегенциЉата,и така се создавало градското школовано население.Ќе само во ¬елес и во другите градови било така.јко е затоа сите градови во почетокот уште пред да се создадат ,биле само пазари на сточари и почнувало да се населува селско население.Ќо,со текот на времето луГето во градовите станувале други.
__________________
Plan for the worst, hope for the best
Wonder is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
Old 15-02-2008, 17:55   #8 (permalink) Top
÷атка
 
InKa-'s Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Slovenia
¬озраст: 25
Posts: 710
Agreed: 0
Agreed 0 Times in 0 Posts
Default

 очани - старо име √адче...

»звиЬавам се √радче...печатна грешка
__________________
Паоло ни ора ни копа, него иде од нивата и си набере
InKa- is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
Old 16-02-2008, 14:21   #9 (permalink) Top
—олунски јтентатор
 
 ирков's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: —олун, ћакедониЉа
¬озраст: 34
Posts: 1,523
Agreed: 0
Agreed 0 Times in 0 Posts
Default

—копЉе - Ўкуп
__________________
—о темен писок птиците бегаат преку синото небо. ЋуГето молчат.  рвта ме боли од чекаЬе.
 ирков is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
Old 16-02-2008, 15:04   #10 (permalink) Top
‘орумски пензионер
 
gorstak's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 7,861
Agreed: 0
Agreed 79 Times in 68 Posts
Default

Me intereseria drugite makedonski gradovi koj iminja imale porano..
kako petrich,sandanski,kjustendil,plovdiv i drugi...
gorstak is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
Old 17-02-2008, 04:23   #11 (permalink) Top
—олунски јтентатор
 
 ирков's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: —олун, ћакедониЉа
¬озраст: 34
Posts: 1,523
Agreed: 0
Agreed 0 Times in 0 Posts
Default

Quote Originally Posted by: gandalFF85 View Post
od kaj be plovdiv makedonski go najde...a?
ќд таму што го основал... ‘илип ли беше или јлександар, па наЉвероЉатно се викал ‘илип √рад или јлександиЉа
__________________
—о темен писок птиците бегаат преку синото небо. ЋуГето молчат.  рвта ме боли од чекаЬе.
 ирков is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
Old 17-02-2008, 15:02   #12 (permalink) Top
‘орум почетник
 
Join Date: Feb 2008
Location: ѕловдив
¬озраст: 33
Posts: 30
Agreed: 0
Agreed 0 Times in 0 Posts
Default

Quote Originally Posted by: gorstak View Post
me intereseria drugite makedonski gradovi koj iminja imale porano..
kako petrich,sandanski,kjustendil,plovdiv i drugi...

Petrich-Petra
Sandanski-Sveti Vrach
Kjustendil-¬елбъжд
ѕловдив -тоа е мо€т роден град най убавиат град на зем€та.Trakite go vikale Evmolpia ,posle Filipopolis,после ѕулпудева,rimljanite-Trimonzium,slavjanite Ploudin,Puldin,turcite filibe a sega e Plovdiv.

ѕловдив е един от най-старите европейски градове и същевременно съвременник на “ро€. ќколо 1200 г. пр. ’р. траките създават върху трихълмието укрепено селище, наречено от т€х ≈вмолпи€. ѕрез 342 г. пр.н.е. е завлад€н от ‘илип II ћакедонски, баща на јлександър ¬елики, който го преименува на ‘илипополис (на гръцки: Φιλιππόπολις). “огава Дградът на ‘илипУ бива обграден със здрави крепостни стени. ѕо-късно траките отново възстанов€ват контрола върху селището и го наричат ѕулпудева, превод на ‘илипополис.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%...B4%D0%B8%D0%B2

√оце ƒелчев-Ќеврокоп
__________________
About a month ago a guy was given three consecutive life terms plus two death penalties. How the fuck do you serve that?

Last edited by NikolaVapcarov; 17-02-2008 at 15:09.
NikolaVapcarov is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
Old 03-03-2008, 16:01   #13 (permalink) Top
‘орумЯиЉа
 
Join Date: Feb 2008
¬озраст: 25
Posts: 504
Agreed: 0
Agreed 0 Times in 0 Posts
Post

Quote Originally Posted by:  ирков View Post
—копЉе - Ўкуп
—копЉе - —купи
peron is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
Old 17-03-2008, 12:44   #14 (permalink) Top
‘орум тинеЉЯер
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 143
Agreed: 0
Agreed 0 Times in 0 Posts
Default

«а битола има доста легенди .
PISTOL is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
Old 17-03-2008, 13:31   #15 (permalink) Top
Lux et veritas.
 
No_One's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: ¬о неговите прегратки.
¬озраст: 44
Posts: 16,308
Blog Entries: 46
Agreed: 28
Agreed 35 Times in 28 Posts
Default

Quote Originally Posted by: WondeR View Post
Ўто има веза оти ¬елес бил населуван од сточари.“оа било во антиката.ѕоминале многу векови од создаваЬето на ¬елес,луГето се образувале,правеле трговиЉа,растела интелегенциЉата,и така се создавало градското школовано население.Ќе само во ¬елес и во другите градови било така.јко е затоа сите градови во почетокот уште пред да се создадат ,биле само пазари на сточари и почнувало да се населува селско население.Ќо,со текот на времето луГето во градовите станувале други.
ј ¬ила «ора?

Ѕитола - ћанастир. » денес го викаат така постарите и македонците од албаниЉа.
__________________
The fascination of shooting as a sport depends almost wholly on whether you are at the right or wrong end of the gun.
No_One is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
Old 18-03-2008, 00:47   #16 (permalink) Top
‘орум зависник
 
strich's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Bitola, ћакедониЉа.
Posts: 1,018
Agreed: 0
Agreed 0 Times in 0 Posts
Send a message via ICQ to strich Send a message via MSN to strich
Default

¬о текот на историЉата, во зависност од владетелите, градот Ѕитола имал многу имиЬа. —ловенскиот назив за градот, Ѕитола, потекнува од зборот ДќбителУ коЉ за време на средниот век се користел за заедница на монаси, односно манастир. »мето го добил по многуте манастири што се наоГале во градот и во околината, а некои постоЉат и денес. —о текот на времето, гласот ќ се исфрла во изговорот на зборот ДќбителУ, и името на градот станува Ѕитола. √рците од истите причини градот го нарекувале ћонастири (Μοναστήρι). Ѕитола е денешен официЉален назив за градот, но истовремено и наЉстариот назив, судеЉЭи по Ѕитолската плоча од 1015 година, на коЉашто градот е спомнат, како и според многуте воЉсководци на царот —амоил, како и патниците од тоа време. ≈ден арапски патник, »дриси, во XII век напишал: Дѕотребни се два дена патуваЬе на исток за да се стигне од јхрид (ќхрид) до Ѕутили (Ѕитола). Ѕутили е необичен и убав град.У
—поред записите на ћарко ÷епенков, градот Ѕитола своето име го добил по големопоседникот “оЪо, коЉ имал своЉа тврдина во близината на денешното битолско село Ѕуково. ¬о времето кога дошле “урците да го освоЉат овоЉ дел од ћакедониЉа, за да го повикаат на борба големопоседникот “оЪо, му велеле ДЅи “оЪо, до би “оЪоУ, со што според ћарко ÷епенков од таму потекнува денешното име на градот Ѕитола.
«а време на отоманските власти, градот се викал ћанастир, што “урците и јлбанците го усвоиле од √рците. ѕосле Ѕлаканските воЉни1913 градот потпаГа под српска окупациЉа и повторно го добил старото име Ѕитола.
strich is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
Old 18-03-2008, 01:11   #17 (permalink) Top
Ћафлор
 
DonVito's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Location: ƒебар
¬озраст: 26
Posts: 4,887
Agreed: 0
Agreed 3 Times in 3 Posts
Send a message via MSN to DonVito Send a message via Skype™ to DonVito
Default

ƒебар - Diber - Debre
__________________
DonVito is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
Old 18-03-2008, 14:09   #18 (permalink) Top
‘орум почетник
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 73
Agreed: 0
Agreed 0 Times in 0 Posts
Default

Quote Originally Posted by: strich View Post
¬о текот на историЉата, во зависност од владетелите, градот Ѕитола имал многу имиЬа. —ловенскиот назив за градот, Ѕитола, потекнува од зборот ДќбителУ коЉ за време на средниот век се користел за заедница на монаси, односно манастир. »мето го добил по многуте манастири што се наоГале во градот и во околината, а некои постоЉат и денес. —о текот на времето, гласот ќ се исфрла во изговорот на зборот ДќбителУ, и името на градот станува Ѕитола. √рците од истите причини градот го нарекувале ћонастири (Μοναστήρι). Ѕитола е денешен официЉален назив за градот, но истовремено и наЉстариот назив, судеЉЭи по Ѕитолската плоча од 1015 година, на коЉашто градот е спомнат, како и според многуте воЉсководци на царот —амоил, како и патниците од тоа време. ≈ден арапски патник, »дриси, во XII век напишал: Дѕотребни се два дена патуваЬе на исток за да се стигне од јхрид (ќхрид) до Ѕутили (Ѕитола). Ѕутили е необичен и убав град.У
—поред записите на ћарко ÷епенков, градот Ѕитола своето име го добил по големопоседникот “оЪо, коЉ имал своЉа тврдина во близината на денешното битолско село Ѕуково. ¬о времето кога дошле “урците да го освоЉат овоЉ дел од ћакедониЉа, за да го повикаат на борба големопоседникот “оЪо, му велеле ДЅи “оЪо, до би “оЪоУ, со што според ћарко ÷епенков од таму потекнува денешното име на градот Ѕитола.
«а време на отоманските власти, градот се викал ћанастир, што “урците и јлбанците го усвоиле од √рците. ѕосле Ѕлаканските воЉни1913 градот потпаГа под српска окупациЉа и повторно го добил старото име Ѕитола.
Neli bese bugarski falsificat bitolskata ploca:)
__________________
¬ћ–ќ забавЉа но не забравЉа
naemnikot is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
Old 20-03-2008, 16:22   #19 (permalink) Top
admin
 
slasa's Avatar
 
Join Date: May 2002
Posts: 22,594
Blog Entries: 23
Agreed: 58
Agreed 22 Times in 20 Posts
Send a message via MSN to slasa Send a message via Yahoo to slasa
Default

Quote Originally Posted by: DonVito View Post
ƒебар - Diber - Debre

to e na albanski
slasa is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
Old 20-03-2008, 16:24   #20 (permalink) Top
admin
 
slasa's Avatar
 
Join Date: May 2002
Posts: 22,594
Blog Entries: 23
Agreed: 58
Agreed 22 Times in 20 Posts
Send a message via MSN to slasa Send a message via Yahoo to slasa
Default

Ohrid - Lixnidos
slasa is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
Old 21-03-2008, 01:55   #21 (permalink) Top
Bacchus
 
Labrador's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Skopje, Macedonia.
¬озраст: 44
Posts: 846
Agreed: 0
Agreed 4 Times in 3 Posts
Default

Kicevo - Uskana ???
Gostivar - Drau-dak , ? Pokasno Goca e Tivarit ???
__________________
SAPIENTI SAT
Labrador is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
Old 22-03-2008, 15:30   #22 (permalink) Top
Lux et veritas.
 
No_One's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: ¬о неговите прегратки.
¬озраст: 44
Posts: 16,308
Blog Entries: 46
Agreed: 28
Agreed 35 Times in 28 Posts
Default

—трумица - позната по грчкиот назив јстарион, после тоа латински “ивериополис.
__________________
The fascination of shooting as a sport depends almost wholly on whether you are at the right or wrong end of the gun.
No_One is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
Old 22-03-2008, 23:23   #23 (permalink) Top
''јЅ–≈ ћј ≈ƒќЌ„≈''
 
BaGa_Mk's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: ¬иница,–.ћакедониЉа.
¬озраст: 25
Posts: 529
Agreed: 0
Agreed 0 Times in 0 Posts
Send a message via Skype™ to BaGa_Mk
Default

¬иничко  але лежи на една од фреквентните економски антички комуникации - патот од —тоби за ѕауталиЉа и —ердика. Ќа овоЉ пат, според историските извори, имало неколку градски населби, па оттука се наметнува размислуваЬето дека можеби еден од градовите јрмониЉа или  аленидин се наоГал токму на ¬иничко  але
__________________
"£ас сум чисто македонче"
BaGa_Mk is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
Old 15-09-2008, 21:33   #24 (permalink) Top
‘орум почетник
 
Z_O_K_I's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Bistrenci,Demir Kapija, Macedonia.
Posts: 72
Agreed: 0
Agreed 0 Times in 0 Posts
Send a message via Yahoo to Z_O_K_I Send a message via Skype™ to Z_O_K_I
Default

ƒемир  апиЉа - Zelezna vrata
Z_O_K_I is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
Old 16-09-2008, 10:18   #25 (permalink) Top
#Macedonia Guide
 
Davor_B's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location:  ичево,ћакедониЉа
¬озраст: 23
Posts: 2,071
Blog Entries: 1
Agreed: 0
Agreed 0 Times in 0 Posts
Send a message via ICQ to Davor_B Send a message via AIM to Davor_B Send a message via MSN to Davor_B Send a message via Yahoo to Davor_B Send a message via Skype™ to Davor_B
Default

 ичево мислам дека прво се викало  рчово, па после ”скана и денес  ичево.
__________________
Davor_B is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
Old 17-09-2008, 11:39   #26 (permalink) Top
„о'ек во средни години
 
Jas Licno's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Ќормално, дома о периодите кога сум без работа
¬озраст: 49
Posts: 249
Agreed: 0
Agreed 3 Times in 2 Posts
Default

√радот —копЉе во текот на своето постоеЬе во зависност од историските прилики бил именуван со различни имиЬа.

јнтичкото име е — ”ѕ» (Scupi).

—копЉе има различна транскрипциЉа во различни Љазици и култури.

Ќа пример:

Shkupi (албански)
Scupi (латински)
Skop'e - —копье (руски)
Skópia - Σκόπια (грчки)
Skopie (полски, шпански)
—копие (бугарски)
Skopje (холандски, германски, македонски, латвиЉски, малтешки, португалски, словенечки, романски, шведски)
Scoplie (романски)
Skoplje (српски на латиница, хрватски)
—копЪе (српски на кирилица)
kūbyī (арапски)
Uskub (турски за време на отоманската империЉа)
Üsküp (турски)
Skopjė (литваниски)
Szkopje (унгарски).

Last edited by Jas Licno; 17-09-2008 at 11:39. Reason: ѕравописна грешка
Jas Licno is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
Old 17-09-2008, 16:34   #27 (permalink) Top
יְהֵא שְׁמֵהּ רַבָּא מְבָ
 
barba's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: selo CER - Kicevsko
¬озраст: 35
Posts: 10,079
Blog Entries: 6
Agreed: 114
Agreed 41 Times in 40 Posts
Send a message via MSN to barba Send a message via Skype™ to barba
Default

Skopje - na hrvatski latinica (koga go vidov ova vo sred zagreb mnogu prijatno me iznenadi za razlika od tie severno od nas shto menuvaat geografski poimi) govoram za hrvatski literaturen.
__________________
I am that which grips the heart in fright, hearkens night and silence the light!!

Peace is lie, there is only a passion,
Trough passion i gain
strength,
Trough
strength i gain power,
Trough power i gain victory,
Trough victory my chains are broken.

The Force shall set me free

barba is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
Old 19-09-2008, 00:06   #28 (permalink) Top
‘орум почетник
 
IZr0d's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Macedonia
Posts: 70
Agreed: 0
Agreed 0 Times in 0 Posts
Default

—е претпоставува дека –есен своето име го добил според растението реса, а некои сметаат дека потекнува од латинскиот збор ресне-нечие, што се софпаГа со местоположбата на старата населба "“ракокуЭа" коЉа се наоГа на нечие место.
IZr0d is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
Old 19-09-2008, 00:21   #29 (permalink) Top
—едржателот
 
Thief's Avatar
 
Join Date: Aug 2001
Location: “етово, ћакедониЉа
Posts: 8,899
Agreed: 0
Agreed 0 Times in 0 Posts
Default

Quote Originally Posted by: barba View Post
Skopje - na hrvatski latinica (koga go vidov ova vo sred zagreb mnogu prijatno me iznenadi za razlika od tie severno od nas shto menuvaat geografski poimi) govoram za hrvatski literaturen.
јлал да им е за тоа на ’рватите, си пичат во оригинал...

јма, и ние на тие од —евер им го менуваме Ѕеоград во Ѕелград, нели? ;)
Thief is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
Old 19-09-2008, 09:56   #30 (permalink) Top
„о'ек во средни години
 
Jas Licno's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Ќормално, дома о периодите кога сум без работа
¬озраст: 49
Posts: 249
Agreed: 0
Agreed 3 Times in 2 Posts
Default

Quote Originally Posted by: barba View Post
Skopje - na hrvatski latinica (koga go vidov ova vo sred zagreb mnogu prijatno me iznenadi za razlika od tie severno od nas shto menuvaat geografski poimi) govoram za hrvatski literaturen.
¬ероЉатно заради познатите работи кои се случуваа 1992-1995 ’рватите го прескокнале Ѕелград и на обиколницата на «агреб во правец кон Ѕелград постои знак "Skopje".
Jas Licno is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
Old 19-09-2008, 11:57   #31 (permalink) Top
יְהֵא שְׁמֵהּ רַבָּא מְבָ
 
barba's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: selo CER - Kicevsko
¬озраст: 35
Posts: 10,079
Blog Entries: 6
Agreed: 114
Agreed 41 Times in 40 Posts
Send a message via MSN to barba Send a message via Skype™ to barba
Default

Quote Originally Posted by: Jas Licno View Post
¬ероЉатно заради познатите работи кои се случуваа 1992-1995 ’рватите го прескокнале Ѕелград и на обиколницата на «агреб во правец кон Ѕелград постои знак "Skopje".
neznam za znakot ali koga kupuvav karta za skopje i na aerodrom (zracna luka) na bordot pishuvashe zagreb - skopje, a vo 2004 si doagav doma so voz i na zeleznicka na vozniot red vidov ljubljana-skopje i na kartata imashe skopje i avionskata i zeleznickata.
__________________
I am that which grips the heart in fright, hearkens night and silence the light!!

Peace is lie, there is only a passion,
Trough passion i gain
strength,
Trough
strength i gain power,
Trough power i gain victory,
Trough victory my chains are broken.

The Force shall set me free

barba is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
Old 19-09-2008, 14:15   #32 (permalink) Top
‘орум почетник
 
inter_man's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: неготино
Posts: 4
Agreed: 0
Agreed 0 Times in 0 Posts
Default

неготино-антигона
inter_man is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
Old 07-08-2009, 22:42   #33 (permalink) Top
‘орум почетник
 
ole90's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Earth :D
¬озраст: 23
Posts: 42
Agreed: 0
Agreed 0 Times in 0 Posts
Default

ƒелчево-¬асилево, ÷арево —ело, —ултаниЉа

√радот досега 4 пати го менува своето име.¬о византиско време го носел името ¬асилево. ¬о 1761 година областа лично Ља посетил султанот ћехмед IV , при што било извршено масовно потурчуваЬе на христиЉанското население, а населбата го добила името —ултаниЉа.

»сламизираното хрисиЉанско население не го научило турскиот Љазик, па името —ултаниЉа го преименувале во наше име ÷арево —ело. ≈дна година пред —ултанот ћехмед IV овде поминал познатиот патеписец ≈влиЉа „елебиЉа и запишал: ќд ¬иница се покачивме на  очанската планинска рудина, движеЉЭи се низ клисурата по четири часа пристигнавме во ÷арево —ело. ќва е муслиманско село расположено во полите на една планина и е украсено со 100 куЭи и една ГевГирана со минаре чудесна ПамиЉа.

—егашното име ƒелчево, градот го носи од маЉ 1950 година, во чест на √оце ƒелчев, коЉ овде престоЉувал повеЭе пати и кога учителствувал во штипско Ќово —ело.

ѕо –уско - “урската ¬оЉна (1878) голем броЉ од христиЉанското население избегало во ЅугариЉа, а на нивно место од ћала јзиЉа се доселиле “урци - ћаЯири.

“риесеттина години подоцна, за време на Ѕалканските воЉни, дошло до повторно масовно иселуваЬе , но овоЉ пат на турското население.

ћеГу двете светски воЉни ƒелчево е мало провинциско гратче, со трошни куЭи, мал броЉ занаетчиски дуЭани, со тесни калливи улички.
ole90 is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
Old 08-08-2009, 16:32   #34 (permalink) Top
‘орумски пензионер
 
tane komita's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: ѕак дома, ћ 
Posts: 6,828
Agreed: 98
Agreed 39 Times in 35 Posts
Default

Quote Originally Posted by: Davor_B View Post
 ичево мислам дека прво се викало  рчово, па после ”скана и денес  ичево.
√решка си... рчове е... на шиптарски, се спомнува и како £анчица!

ѕоздрав!
__________________
—ловените не дошле на балканот, се вратиле ћакедонците
tane komita is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
Old 22-08-2009, 13:19   #35 (permalink) Top
—ердарот
 
Berserker's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Ќасекаде
¬озраст: 17
Posts: 203
Agreed: 0
Agreed 0 Times in 0 Posts
Send a message via MSN to Berserker
Angry

Quote Originally Posted by: barba View Post
Skopje - na hrvatski latinica (koga go vidov ova vo sred zagreb mnogu prijatno me iznenadi za razlika od tie severno od nas shto menuvaat geografski poimi) govoram za hrvatski literaturen.
≈х колку пати сум Ља видел таа табла...и татко ми сепак сврти у друг правец ......Ѕам отиде пола ден,а он демек 5 години живеел у «агреб. . .
Berserker is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
Old 27-10-2009, 17:19   #36 (permalink) Top
‘орум почетник
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 1
Agreed: 0
Agreed 0 Times in 0 Posts
Default

Kriva Palanka - Egridere
darko1411pa is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
Old 16-02-2012, 15:52   #37 (permalink) Top
‘орум почетник
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 2
Agreed: 0
Agreed 0 Times in 0 Posts
Default

ƒемир ’исар - ∆елезна ѕланина
stepstefiot is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
Old 28-03-2012, 16:27   #38 (permalink) Top
dbk
контраразузнавач
 
dbk's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: AвстралиЉа
¬озраст: 37
Posts: 6,279
Agreed: 2
Agreed 8 Times in 8 Posts
Send a message via MSN to dbk
Default

“опонимот —вети Ќиколе се развивал низ вековите. ѕрво населбата била позната со името ѕробатон од VII век ќвче ѕоле, со изградбата на црквата —вети Ќикола, почнала да се одомакинува името —вети Ќиколе по црквата. «а време на турското владееЬе наслебата била со две имиЬа, —вети Ќиколе за христиЉанското (ћакедонско население) и  илисали за турците.

—поред некои постои една легенда поврзана за ова место: во —вети Ќиколе постоеле околу 40 цркви.«а време на турското ропство сите цркви биле уништени само наЉубава и единствена коЉа останала е црквата —в.Ќикола затоа и името на овоЉ град е —вети Ќиколе.
__________________
Don`t be sad, its not worth it.Be happy and think positive.
dbk is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
Old 07-05-2012, 13:19   #39 (permalink) Top
lavica
 
milijana's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: vo postela od svila
Posts: 2,003
Blog Entries: 2
Agreed: 29
Agreed 39 Times in 37 Posts
Default

¬елес бил и Нупурли (за време на турско) а и ¬ила «ора
milijana is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Reply With Quote
ReplyPosting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
–есетиран ДѕапаУ со стари акциЉаши barba News and Political talks 16 15-06-2009 22:46
Panihida barba Religion and Mythology 32 02-05-2009 15:55
Ўеесет и двегодишната велешанка —ултана »лиевска е згрижена во дом за стари и изнемоштени BorisVM Macedonian Daily News 0 21-04-2009 01:10
√алериЉа и дискусии за стари автомобили Wonder Cars, Motors and Aviation 0 09-02-2008 00:41


All times are GMT +2. The time now is 05:16.1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47